Η αγάπη είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο άνθρωπος.  Όμως δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια αυτής της λέξης… και ίσως δυστυχώς ούτε ποτέ να μπορέσουμε. Αναλωνόμαστε ψάχνοντας την αγάπη σε σχέσεις της μια βραδιάς, σε ιστοσελίδες γνωριμιών, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τις περισσότερες φορές την χρησιμοποιούμε «εκβιάζοντας» κάποιον άλλον/η να μας την πει για να την ακούσουμε, (μ’ αγαπάς;) να νιώσουμε ότι αξίζουμε έστω για λίγο ακόμη και ας ξέρουμε ότι είναι ψέμα. Μία τόσο μικρή λέξη όμως απίστευτα δυνατή…

Για να μπορέσουμε όμως τόσο να προσελκύσουμε την αγάπη όσο και να την προσφέρουμε σε άλλους θα πρέπει πρώτα από όλα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Μπορεί να σας ακούγεται απλό αλλά είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα. Να βάλεις τον εαυτό σου πάνω από τους άλλους…

Και όμως όταν δεν αγαπάς εσένα τον ίδιο πως είναι δυνατόν να αγαπήσεις κάποιον άλλο; Αν δεν μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λάβουμε την αγάπη που αξίζουμε. Και τι σημαίνει αυτό;  Θα αισθανόμαστε πάντα ένα κενό στην καρδιά μας, πάντα θα μας λείπει κάτι και πάντα θα το ψάχνουμε σε λάθος μέρος. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε σε προτεραιότητα εμάς τους ίδιους. Να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και να ζούμε στο Τώρα! να ζούμε την κάθε στιγμή είτε είναι θετική είτε αρνητική και να έρθουμε σε σημείο ώστε να ελέγχουμε εμείς τις καταστάσεις και όχι το αντίστροφο, να αποφασίζουμε εμείς για την ζωή μας.

Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να μάθουμε μια πολύ σημαντική λέξη. Το «ΟΧΙ». Σταμάτα να γίνεσαι χαλί για τους άλλους, δεν σου λέω να μην τους βοηθήσεις, το αντίθετο μάλιστα! Βάλε όμως όρια και χαλιναγώγησε τον εαυτό σου στην δοτικότητά σου, βάλε ό ρ ι α. Μπορεί να σας ακούγεται εγωιστικό αλλά εάν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε καλά και δυνατοί δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Άλλωστε και ο Ιησούς είπε αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν σου, ούτε πιο πολύ, ούτε πιο λίγο αλλά όπως τον ίδιο σου τον εαυτό. Το μέτρο σύγκρισης όμως είναι με τον εαυτό μας άρα η αγάπη για τον εαυτό μας θεωρείται πρωταρχικά δεδομένη.

Πολλοί θα πείτε, πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά στα λόγια όλα είναι εύκολα, στην πράξη τι γίνεται. Και θα έχετε δίκιο. Θέλει πολύ δουλειά να διώξουμε από μέσα μας όλους τους περιορισμούς, τους φόβους, τις ανασφάλειες, με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε από την στιγμή που γεννηθήκαμε. Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Και όμως υπάρχει λύση. Με την κλινική υπνοθεραπεία επιτυγχάνεται η απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα, και η αλλαγή των λανθασμένων πεποιθήσεων και ενοχών που έχουμε και έτσι οδηγούμαστε στην αυτογνωσία.

Όλες οι εμπειρίες μας, όλη η γνώση που διαθέτουμε αλλά και ο προγραμματισμός των συνηθειών μας για κάποιο παρελθοντικό γεγονός βρίσκονται στο υποσυνείδητο. Με την Κλινική Υπνοθεραπεία μπορούμε να σπάσουμε αυτό το καλούπι, και να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας  και των πράξεων μας χωρίς φόβο και πάθος.

Όταν  θα αγαπήσεις τον εαυτό σου θα είσαι σε θέση να αγαπήσεις και τον άλλον, πραγματικά. Και θα το δείτε όσο πιο πολύ κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και που φοβόσασταν πιο πριν να κάνετε μήπως σας κρίνουν, τόσο πιο πολύ έλκετε τους άλλους να σας αγαπήσουν, γιατί η αγάπη είναι συναίσθημα και μεταφέρεται με το βίωμα.

Δαφόπουλος Ευάγγελος
Κλινικός Υπνοθεραπευτής – Θεραπευτής NLP

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *